Apnea Academy

 

 

Τι είναι η Apnea Academy

Η επιστημονική ανάλυση των δεδομένων που συνθέτουν το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης είναι μια υπόθεση αρκετά πρόσφατη. Το ίδιο και οι εξειδικευμένες τεχνικές. Η ελεύθερη κατάδυση είναι ένα σπορ που εξελίσσεται και θα εξελίσσεται διαρκώς. Βρισκόμαστε πια σε μια εποχή, που οι απαιτήσεις της ελεύθερης κατάδυσης είναι τέτοιες ώστε η εμπειρία από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζονται όλο και περισσότερες ειδικές γνώσεις, ώστε ο αθλητής να εξελιχθεί. Το σύνολο των γνώσεων που λαμβάνουν οι μαθητές της Apnea Academy είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ελεύθερης κατάδυσης. Σκοπός των μαθημάτων είναι να βοηθήσουν τους μαθητές ώστε να βουτούν σωστά και με ασφάλεια.

Το ελληνικό τμήμα της Apnea Academy

Ο Ρομπέρτο Κάλιτς μετά την εκπαίδευση του στην Ιταλία το ,1998 και 2008 στα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Apnea Academy, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σύγχρονες και ολοκληρωμένες τεχνικές, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούσε την ελεύθερη κατάδυση και την άπνοια, από κορυφαίους αθλητές όπως ο Pelizzari, ο Mazzari και ένα επιτελείο ειδικών επιστημόνων, προχώρησε στη δημιουργία του ελληνικού τμήματος της Apnea Academy. Εκλεκτοί συνεργάτες - επιστήμονες και έμπειροι ελεύθεροι δύτες πλαισιώνουν την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια.

Ποιοί είναι οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος

Στόχος των μαθημάτων της Apnea Academy είναι να μεταφέρει στους μαθητές της, όλη εκείνη την πολύτιμη γνώση που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν θεαματικά τον τρόπο που καταδύονται και να αυξήσουν τις επιδόσεις τους με ασφάλεια. Ανεξάρτητα από το πόσο συχνά βρίσκεται κάποιος στη θάλασσα ή το μέγεθος της εμπειρίας που διαθέτει, χωρίς την κατάλληλη τεχνική υποδομή και την εξειδικευμένη θεωρητική κατάρτιση που παρέχει το σύστημα της Apnea Academy δεν θα μπορέσει να φτάσει τις πραγματικές του δυνατότητες. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτών, ο μαθητής των σεμιναρίων ανακαλύπτει σταδιακά πτυχές των ικανοτήτων του, που ούτε είχε φανταστεί ότι διαθέτει.

Τα μαθήματα

Τα μαθήματα στην Apnea Academy είναι μια αποκάλυψη. Κι αυτό γιατί οι μαθητές ανακαλύπτουν τις πραγματικές τους δυνατότητες με εξειδικευμένες τεχνικές και προγράμματα. Αυτού του είδους οι πρακτικές είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούν όλα τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας ελεύθερης κατάδυσης. Το σύνολο των εκπαιδευομένων μένει έκπληκτο με τις καινοτόμες γνώσεις που αποκτά. Μικρά και μεγάλα μυστικά της άπνοιας, χάρη στον τρόπο διδασκαλίας δεν γίνονται απλός κατανοητά, αλλά κυριολεκτικά βίωμα. Ένα είναι σίγουρο, ο μαθητής της Apnea Academy "βγαίνει" με εφόδια πολύτιμα, που θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί γρήγορα, αλλά και με ασφάλεια!

Ποιές είναι οι βαθμίδες της Apnea Academy

Τα σεμινάρια της Apnea Academy ακολουθούν ένα λειτουργικό και αποδοτικό σύστημα, βάση του οποίου οι μαθητές κατηγοριοποιούνται με κριτήριο τις επιδόσεις τους. Με αυτό τον τρόπο τα τμήματα παρουσιάζουν την αναγκαία ομοιομορφία για την εξέλιξη των μαθημάτων. Έτσι, κάθε εκπαιδευόμενος αντιλαμβάνεται από την πρώτη κιόλας στιγμή, ότι τα μαθήματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο σαν να είναι φτιαγμένα μόνο για αυτόν. Υπάρχουν τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες που καλύπτουν όλες τις ιδιαίτερες ανάγκες των ενδιαφερομένων.

1η Βαθμίδα

Σε αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης τα μαθήματα είναι τα ακόλουθα: Θεωρητικά μαθήματα Τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης, τεχνική αναπνοής, ρύθμιση πλευστότητας. Φυσιολογία, φυσική της κατάδυσης, ιατρικά θέματα, πρώτες βοήθειες. Ναυαγοσωστική. Διατροφή. Εξοπλισμός. Πρακτικά μαθήματα Κολύμβηση. Στατική και δυναμική άπνοια στην πισίνα. Ελεύθερη κατάδυση και διάσωση. Για να γίνει κάποιος κάτοχος του πτυχίου της Apnea Academy σε αυτή τη βαθμίδα, θα πρέπει να πραγματοποιήσει κατάδυση στα 8 μέτρα, δυναμική άπνοια 25 μέτρων και στατική άπνοια διάρκειας 1'30". Η διάρκεια των μαθημάτων είναι πενθήμερη και η κατανομή του χρόνου σε 9 ώρες θεωρία και 15 ώρες πρακτική εξάσκηση.

2η Βαθμίδα

Ο κύκλος των μαθημάτων της 2ης Βαθμίδας διαρκεί 8 ημέρες (20 ώρες πρακτικά και 16 θεωρητικά) και περιλαμβάνει το σύνολο των μαθημάτων της 1ης Βαθμίδας και επιπλέον μαθήματα Χαλάρωσης, Αυτοσυγκέντρωσης, Διαλογισμού, Διατροφής και Υποβρυβρίου Ψαρέματος. Οι επιδόσεις που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου είναι: 15 μέτρα κατάδυσης, 50 μέτρα δυναμικής άπνοιας και 2'30" διάρκεια στατικής άπνοιας. Η διάρκεια των μαθημάτων είναι οχταήμερη και ο χρόνος κατανέμεται σε 12 ώρες θεωρίας και 24 ώρες πρακτικής εξάσκησης.

3η Βαθμίδα

Τα μαθήματα διαρκούν 9 ημέρες (20 ώρες πρακτικά και 20 ώρες θεωρητικά) έχουν τις ίδιες θεματικές ενότητες με αυτά της δεύτερης βαθμίδας. Διαφέρουν όμως οι επιδόσεις που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου: 25 μέτρα κατάδυση, 70 μέτρα δυναμική άπνοια, 35 μέτρα δυναμική άπνοια χωρίς πέδιλα και 3' στατική άπνοια.

Ποιά είναι τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης

Τα αποτελέσματα των σεμιναρίων είναι πραγματικά εντυπωσιακά για τους μαθητές τόσο στην ψυχική τους ισορροπία, όσο και στις επιδόσεις τους. Μαθήτρια πρώτης βαθμίδας έφτασε να κάνει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων 3'15" στατική άπνοια χωρίς να έχει την παραμικρή προηγούμενη εμπειρία. Αρκετοί, φτάνουν να βελτιώνουν κατά 50% τις αρχικές τους επιδόσεις, ενώ όλοι συμφωνούν ότι η ευεξία από τα μαθήματα χαλάρωσης είναι ένα μοναδικό και πρωτόγνωρο συναίσθημα. Άλλα η αποτελεσματικότητα των σεμιναρίων φαίνεται ακόμη εντονότερα από το ότι κάποιοι από τους μαθητές του ελληνικού τμήματος της Apnea Academy έφτασαν να κάνουν πρωταθλητισμό και μάλιστα με σημαντικότατα τρόπαια!

Μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων αναπτύσσεται πραγματική φιλία ανάμεσα στους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτές τους. Έτσι μετά το πέρας των μαθημάτων η τακτική επαφή μαζί τους δεν είναι από την πλευρά μας υποχρέωση, αλλά ανάγκη! Οι εκπαιδευτές της Apnea Academy συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την πρόοδο των μαθητών τους και είναι πάντα πρόθυμοι να τους βοηθήσουν σε ότι χρειαστούν και να λύσουν οποιαδήποτε απορία τους προκύψει.


Print   Email